David Shrigley: Look At This

Billboard Series #019

06/04/2020 – 06/07/2020

David Shrigley is een Britse kunstenaar die op een unieke manier bevraagt wat mensen samenbrengt. Hij is het meest bekend om zijn tekeningen, maar daarnaast maakt hij ook sculpturen, animatiefilms, en foto’s. Het vertrekpunt voor zijn werk is het dagelijkse leven in al zijn vreemde vormen, vaak met een absurde of surrealistische toets, en een scherp kantje.

De kern van David Shirgley’s praktijk is tekenen. Het is de onmiddellijke vertaling van Shirgley’s ideeën. Hij maakt zijn tekeningen snel en spontaan, waardoor zijn werk soms ook schrijffouten of doorhalingen bevat. Shrigley hertekent niet tot een beeld perfect is, hij maakt geen nieuwe versie om een fout in perspetief of tekst te verbeteren. De tekeningen zijn als een gedachtenstroom die het gewone, dagelijkse leven onderzoekt. Het is alsof de kunstenaar kijkt naar onze hoop en angsten, naar onze onzekerheden, emotionele trauma’s, hoogtes en laagtes, en alle andere kleinmenselijkheden die ons leven van elke dag bepalen. Zijn tekeningen herinneren ons aan wat ons samenbrengt, en wat ons en menselijk maakt.

Shirgley heeft een tekenstijl waarin hij beeld en tekst combineert op humoristische, kleurrijke, en chaotische wijze. De tekeningen worden vaak in groepjes gepresenteerd – een veelheid aan kleuren en vormen, en dus ook een veelheid aan gedachten.

Sommige tekeningen spreken de kijker letterlijk aan – met tekst als NEWS: Nobody Likes YouBe Nice en Please do not show this to anyone. Andere tekeningen filosoferen, met uitspraken als: This will not be here tomorrow. Andere tekeningen schetsen absurde en bevreemdende interacties tussen personages, of tonen een personage dat zichzelf helemaal verliest in een onduidelijke omgeving. Sommige van Shirgley’s tekeningen hebben een verwarrende relatie tussen tekst en beeld. Sommige tekeningen van deuren, lichaamsdelen, vogels, kleurrijke vormen, eieren, of ramen krijgen een beschrijving of een tekst die er op het eerste zicht niets meer te maken heeft. Zo bestaat er bijvoorbeeld een tekening van een voet met als bijschrift: Hand.

Door de veelheid van tekeningen onvermijdelijk een dialoog tussen de beelden – een universeel en tegelijk verrassend intiem gesprek vol humor over wat het bekent mens te zijn.

Voor Billboard Series maakte David Shirgley een tekening die veel van zijn typische eigenschappen samenbrengt. Het is een werk dat tekst en beeld combineert – een naakte mannenpoep met de gebiedende oproep Look at this. Het is een grappig en bevreemdend beeld, zeker wanneer je het metershoog tegenkomt op straat. Tegelijk heeft het ook scherpe kantjes – figuurlijk dan, want het is een mooie ronde poep.

Zoals vaak speelt David Shirgley hier met de verschuiving van betekenis die een beeld kan hebben. Onvermijdelijk link je deze billboard aan de vele straatreclames vol halfnaakte vrouwen die je overal ziet. Waarom heeft een naakte man een andere connotatie dan een naakte vrouw? Wat zegt dat het wereldbeeld dat ons wordt opgelegd door marketing en advertenties? En over ons consumptiegedrag? Maar misschien is het ook wel een provocerend beeld, en kan je het lezen als iemand die zijn broek afsteekt – maar naar wie of wat? Naar de poltiek? Naar een geglobaliseerde wereld gestuurd vanuit een neo-liberaal comspumtiedenken? Of misschien wel naar jou als toeschouwer en lezer? Tegelijk is het ook een pervers beeld – een kwetsbare naakte man, voor iedereen te kijk gezet vanuit een soort sadistisch leedvermaak. Of is het toch allemaal veel onschuldiger? Is dit een naakte man, zonder meer, die even door je leven loopt met geen ander doel dan een korte lach op je lippen te toveren?

David Shirgley toont zijn werk internationaal, met solotentoonstellingen in MAC, Santiago de Chile; National Gallery of Victoria, Melbourne; Pinakothek, Munich; YBCA, San Francisco; Museum M, Leuven; Kunsthall, Bergen; Ludwig Museum, Cologne; DCA, Dundee; en Malmo Konsthalle. Groepstentoonstelling waren er bij onder andere IMMA, Dublin; Parasol Unit, London; MoMA, New York; MCA, Chicago; MUHKA, Antwerp, ICA, London; Kunsthalle Vienna; and Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris.

David Shrigley wordt vertegenwoordigd door Galleri Nicola Wallner, Copenhagen; BQ, Berlin; en Anton Kern Gallery, New York.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat.

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.