UNCANNY VALLEY, ARTFORMS IN NATURE, VOLCANO THE BEAR, MANUEL PADDING & WAXY

The Los Angeles free music society and their legacy

08/06/2016 – 11/06/2016

UNCANNY VALLEY: THE LOS ANGELES FREE MUSIC SOCIETY AND THEIR LEGACY

Het fonkelnieuwe festival Uncanny Valley wordt een open huwelijk tussen underground muziek en beeldende kunst. Centraal tijdens deze eerste editie staat het legendarische Los Angeles Free Music Society collectief én een selectie van hedendaagse avant-helden die de chaos, vrijheid en energie van deze neodada art-pranksters vrolijk omarmt.

De Los Angeles Free Music Society ontstond in de gedesillusioneerde schoot van de kunstscene van de Amerikaanse Westkust, eind jaren 70. Op een volstrekt unieke manier koppelde een groepje kunstenaars high art aan een trashy DIY-attitude. Kunst en muziek werden beschouwd als een speeltuin waarin B-films, slechte tekenfilms, fluxus, avant-garde, proto-noise, freejazz en collage elkaar ophitsten.

Kernleden als Tom Recchion, Rick Potts en Joe Potts, Fredrik Nilsen, Joseph Hammer, Dennis Mehaffy en beruchte beeldende kunstenaars als Paul McCarthy en Mike Kelly vormden talloze losvaste formaties die ernstige avant-garde in de zeik zetten. Hun kenmerkende collectieve, vrije waanzin beïnvloedde op haar beurt vele volgende generaties muzikanten. Noisecombo Wolf Eyes, het dadaïstische trio Volcano The Bear of het outsider electronics & performanceduo Calhau!: allemaal haalden ze de mosterd bij de LAFMS.

Het vierdaagse festival Uncanny Valley bewijst dat de weirdness van LAFMS nog niets aan scherpte heeft ingeboet. Verschillende formaties – met voorop Extended Organ (Paul McCarthy, Tom Recchion,…), AIRWAY (Wolf Eyes, Vetza & Aaron Moore) en het duo Joe & Rick Potts – worden geconfronteerd met de beste postmillennium noise.

Wat mag je verwachten tijdens de eerste editie van Uncanny Valley? Uiteraard heel veel muziek, van cultbands als Extended Organ en AIRWAY maar evengoed van striemende noisehelden als Wolf Eyes en Volcano The Bear. Verder staat een expo in 019 met unieke LAFMS-posters en -flyers en een panelgesprek in het SMAK met David Toop als moderator op het programma. In Vooruit presenteert Floris Vanhoof naast een eigen installatie videowerk uit het LAFMS-archief.

En nog meer goed nieuws: je kan aan een zacht prijsje een weekticket kopen. Daarmee heb je toegang tot alle concerten en de expo ‘Artforms in Nature’. Get ’em while they’re hot!

 

► PROGRAMMA

▹ UNCANNY VALLEY – DAY 1

wo 08.06 – 20:00 Op locatie: 019

expo / concert

€15 (add) / 12 (vvk)

ARTFORMS IN NATURE (expo)

VOLCANO THE BEAR (live)

MANUEL PADDING (live)

WAXY (live)

 

▹ UNCANNY VALLEY – DAY 2

do 09.06 – 20:00 Op locatie: S.M.A.K.

concert / video

gratis

RICK & JOE POTTS (live)

696 BLUES BAND (live)

LAFMS VIDEO SCREENINGS curated by Floris Vanhoof

 

▹ UNCANNY VALLEY – DAY 3

vr 10.06 – 20:00 Balzaal Vooruit

concert

€17 (add) / 14 (vvk)

AIRWAY (Frederik Nilsen, Paul McCarthy, Aaron Moore, Vetza, Tom Recchion, Alex Stevens, Joe & Rick Potts & Wolf Eyes)

NATE YOUNG

JOHN OLSON

HUMAN HEADS

 

▹ UNCANNY VALLEY – DAY 4

za 11.06 – 13:30 Theaterzaal Vooruit

talk

gratis

DAVID TOOP, LAFMS-LEDEN & WOLF EYES

 

► Uncanny Valley is een initiatief van Vooruit, in samenwerking met KRAAK, SMAK Gent & 019