Nel Aerts: The Studio

Billboard Series #08

13/08/2017 – 30/09/2017

Het werk van Nel Aerts (°1987, Turnhout) beweegt vrij en intuitief tussen verschillende media als schilderen, collage, video, performance, tekenen, sculptuur, en werken met textiel. Binnen deze organisch en gelaagde praktijk—waar elementen uit oudere werken vaak terugkomen in nieuw werk— is het thema van het portret de laatste jaren meer en meer op de voorgrond gekomen.

Haar eerdere reeksen van zijn simpele, expressieve figuren in eenvoudige kleuren en vormen. Het zijn naamloze personages in ongedefinieerde ruimtes—ogenschijnlijk naïeve, kleurrijke gedaantes op ingesneden houten panelen of doeken.

Een residentie in 2015 in het Van Gogh huis in Zundert (NL) luidde een nieuwe fase in binnen deze reeks portretten. Waar haar vorige personages nog impliciet gevoelens en karaktertrekken van Nel Aerts belichaamden, staat de kunstenaar in deze 100 tekeningen expliciet zelf centraal. In de tekeningen, die ze met zwarte balpen maakte tijdens dit verblijf in Zundert, tekent Nel Aerts zichzelf in verschillende situaties tijdens haar residentie: tekenend in haar atelier, met een sigaret en pint of cafe, op wandel in de buurt rond Zundert of liggend op bed. Deze tekeningen zitten vol referenties – zowel naar kunsthistorische momenten (Vincent Van Gogh’s bekende slaapkamer of Marcel Duchamp’s ‘Nu en descendant l’escalier’), als naar haar eigen eerdere werken, die ze hier integreert in de interieurs die ze tekent of in de tekeningen die haar eigen personage aan het maken is. Natuurlijk zijn dit niet allemaal autobiografische tekeningen—de kunstenaar maakt van zichzelf een alter ego, een figuur, die ze in alle denkbare situiaties kan opvoeren.

Deze 100 tekeningen zijn in de daaropvolgende jaren verder ontwikkeld als grote textielen en schilderijen op canvas. In deze nieuwe werken speelt Nel Aerts met materialen en media, en met de vormentaal van de eenvoudige zwart-wit tekeningen: ze worden groter en abstracter, eenvoudiger van lijn, maar ook kleurrijker en meer expressief . In een van de werken in deze reeks is het personage (oorspronkelijk een zelfportret van de kunstenaar het werk in haar atelier) zodanig geabstraheerd, dat het bijna opnieuw een van haar vroegere expressieve, kleurrijke figuren lijkt.

Op basis van dit schilderij maakte de kunstenaar speciaal voor deze Billboard Series een kleinere aquarel van een soortgelijke figuur die zit te tekenen aan een bureau. Omdat de billboard aan de buitenzijde van 019 hangt, lijkt het werk een doorkijk te geven naar wat er gebeurt binnen in het gebouw. Op deze manier speelt Nel Aerts met het pre-modernistische idee van schilderkunst als venster op de wereld.

Nel Aerts had solo tentoonstellingen in Kunsthalle Charlottenborg, Copenhagen; Carl Freedman Gallery, London; Horizont Gallery, Budapest; en KIOSK, Ghent.

Daarnaast toonde ze ook werk in instellingen als M HKA, Antwerpen; Astrup Fearnley Museet, Oslo; Kunsthal KAdE, Amersfoort; Kunsthalle Vienna; Aargauer Kunsthaus; en WIELS, Brussels. In de nabije toekomst heeft Nel Aerts solo tentoonstellingen in de Warande, Turnhout; en Museum M, Leuven.

Nel Aerts wordt vertegenwoordigd door Carl Freedman, London.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat.

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.