SHIRLEY VILLAVICENCIO PIZANGO

Painting as Far as your Eyes Can See, 2021

16/09/2022 – 11/12/2022

Het werk van Shirley Villavicencio Pizango (°1988, Lima, Peru) is heel herkenbaar. Ze schildert met snelle, spontane lijnen en heldere, warme kleuren. Haar werken lijken te balanceren op de grens tussen tekenen en schilderen. Zo schildert ze vaak eerst de contouren van haar onderwerp, om het vervolgens in te kleuren.
Er zijn twee terugkerende thema’s in het werk van Villavicencio Pizango: stillevens en portretten. De krachtige portretten van Villavicencio Pizango worden geschilderd naar levend model of op basis van analoge foto’s. De kunstenaar portretteert vaak zichzelf, maar ook haar vrienden en familieleden, met wie ze een persoonlijke, soms intieme relatie heeft. De portretten zijn geen exacte voorstelling van haar modellen, maar eerder een persoonlijke interpretatie, waarin ze haar gedachten en gevoelens kwijt kan.

Villavicencio Pizango heeft een sterke interesse voor het anders-zijn. In die zin is haar werk zeer inclusief en divers te noemen. Ze vermijdt de nadruk op de persoonlijke achtergrond van de geportretteerde te leggen en komt zo tot een vanzelfsprekende vorm van diversiteit. In haar portretten toont Villavicencio Pizango ons dat de diversiteit die eigen is aan onze wereld ook een plaats moet krijgen in onze beeldcultuur, zo bouwt ze mee aan een alternatief beeldcanon.
Painting as Far as your Eyes Can See is een zelfportret samen met haar broer Manolo. Beide protagonisten kijken de toeschouwer afwachtend aan, alsof ze een reactie verwachten op hun prominente aanwezigheid in de publieke ruimte.

Shirley Villavicencio Pizango studeerde aan KASK en HISK – beiden in Gent, en toonde haar werk internationaal op verschillende plekken in België, de Verenigde Staten en Peru. Shirley Villavicencio Pizango wordt vertegenwoordigd door Steve Turner Gallery in Los Angeles en Ginsberg Galeria in Lima. Met dank aan Galerie Geukens & De Vil.