Max Pinckers: Performance #4 (Los Angeles)

Billboard Series #12

22/06/2018 – 21/09/2018

Max Pinckers (°1988, Brussel) is een Belgische kunstenaar wiens werk reflecteert over de geloofwaardigheid van het beeld, en de onmogelijkheid van documentairefotografie om een plaats te claimen in een veranderende wereld – waar de autoriteit van de foto als een onafhankelijke document is verdwenen temidden van de wildgroei van digitale beelden, ‘fake news’ en Photoshop.

Als kunstenaar maakt Pinckers dan ook deel uit van een nieuwe generatie documentairefotografen die bewust gebruik maken van – voorheen als taboe beschouwde – middelen als theatrale enscenering, beeldmanipulatie en bewuste hercontextualisering.

Het werk van Max Pinckers ontwikkelt zich in reeksen: beelden die hij samenbrengt in tentoonstellingen en zelf-gepubliceerde kunstenaarsboeken.

Zijn meest recente reeks – waaruit ook het beeld van deze Billboard Series komt – heet Margins of Excess (2018). Deze reeks is gewijd aan de vraag hoe mensen hun eigen identiteit vormgeven, vertrekkend vanuit collectieve dromen en verlangens die gevoed en gevormd worden door de stijlfiguren uit de massamedia. Voor deze reeks trok Pinckers doorheen de Verenigde Staten om een aantal personages en verhalen te bezoeken die kortstondig bekend werden in de mainstream media wanneer hun ’subjectieve realiteit’ botste met de waarheid. Zo bezocht Pinckers bijvoorbeeld Rachel Dolezal – een burgerrechtenactiviste die zich al jaren voordoet als Afrikaans-Amerikaans maar eigenlijk gewoon blank blijkt te zijn. Pinckers benadrukt echter dat geen van de mensen in de verhalen die hij belicht bewust leugens vertelden om iemand te bedotten of persoonlijk gewin na te streven. Deze personages ervaren de realiteit gewoon anders; ze creëren als het ware een eigen wereld met een eigen waarheid.

Deze verhalen zijn tekenend voor het nieuwe, post-truth tijdperk waarin we leven. De term post-truth wordt sinds een paar jaar gebruikt om een realiteit te beschrijven waarin objectieve feiten minder invloed hebben op de vorming van de publieke opinie dan emoties en persoonlijke overtuigingen. Het is de wereld waarin Donald Trump met zijn alternative facts de Amerikaanse president werd, waarin klimaatverandering nog steeds wordt ontkend, en waarin de Britten op basis van foutieve informatie kozen de EU te verlaten.

Het lijkt wel of Pinckers deze gevaarlijke versnelling van valse beelden en alternatieve waarheden voorzag. Het beeld dat voor de volgende maanden Billboard Series bekleedt, is namelijk genomen op de dag van Donald Trump’s verkiezingsoverwinning. De huilende man is een acteur, maar het beeld is nauwelijks te onderscheiden van oprechte, soortgelijke en wanhopige taferelen die dag in het hele land plaatsvonden.

Pinckers speelt bewust met de stereotype beelden die de media gebruikt om massale rouw te verbeelden: brandende kaarsen, bloemen en huilende mensen. Maar tegelijk speelt het beeld echter ook duidelijk met de conventies van de reclamefotografie. De belichting, compositie en kleuren die Pinckers gebruikt om de foto te maken, laten een totaal andere lezing van de foto toe – alsof deze deel uitmaakt van een grote reclamecampagne voor parfum of mannenkleren. Deze foutieve lezing wordt nog versterkt doordat het beeld hier als reusachtige reclame-billboard getoond wordt. Maar dit is natuurlijk geen toeval.

Max Pinckers is momenteel doctoraal onderzoeker en docent aan Schol of Arts / KASK, Gent. Hij word gerepresenteerd door Gallery Sofie Van de Velde in Antwerpen, heeft zijn eigen kunstboeken uitgeverij Lyre Press, en maakte recent deel uit van de Forbes prestigieuze lijst 30 Under 30 in the Arts. Pinckers’ werk wordt internationaal getoond, onder andere bij het Fotomuseum, Winterthur; MOCAK, Krakow; het Philadelphia Museum of Art, Philadelphia; Bozar, Brussel; Foto-Forum, Bolzano; MUHKA, Antwerpen; Fotomuseum, Antwerpen; De Brakke Grond, Amsterdam; en S.M.A.K., Gent.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat.

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.