Laure Prouvost

Looking at you looking at us

06/04/2023 – 06/08/2023

Laure Prouvost(°1978, Lille) is een Franse kunstenaar die na lange periode in London (waar ze ook studeerde) in België is komen wonen. Eerst huisde ze in Antwerpen, en sinds vorig jaar verblijft ze in Brussel. Ze staat bekend om haar betoverende installaties waarin film, sculptuur, gevonden voorwerpen, performance, en taal samenkomen. De kunstenares is geïnteresseerd in emancipatie, globalisering en ecologie.

In haar werk combineert Prouvost persoonlijke herinneringen, artistieke en literaire verwijzingen, en fictie. De installatie waarmee ze bijvoorbeeld de Turner Prize won, was een nagebouwde, fantasierijke woonkamer van haar denkbeeldige grootvader, een conceptuele kunstenaar die verstoten was door de kunstwereld. 

Haar werk is verleidend en meeslepend, onverwacht en onvoorspelbaar. Het is een labyrinth, zowel letterlijk (waarnneer ze bijvoorbeeld in het Franse Pavilioen het gebruik van de ruimte helemaal omdraait – je komt binnen langs de kelder, via wat lijkt op een gat in de grond) als figuurlijk. Door middel van taal prikkelt ze de verbeelding, om met humor lineaire verhalen en de verwachte associaties tussen woorden, beelden en betekenis te verstoren. In haar werk symboliseert een sinaasappel de liefde, staat een stuk brood voor werk, of een octopus voor de aarde. De elasticiteit en kracht van het geschreven woord staan centraal in de aanpak van Prouvost. Woorden worden de symbolen waarmee het publiek haar eigen mentale beelden vormt.

Deze Billboard Series valt samen met Façade – een project van artlead op de gevel van de showroom van het Brusselse museum Kanal Pompidou dat momenteel in verbouwing is. In Brussel toont Laure planten die uit het skelet van de showroom bloeien, waardoor een post-apocalyptische tuin ontstaat. Hier en daar in de krioelende flora verschijnen wulpse vormen en tentakels, en wapperende vlaggen met slogans.

Laure Prouvost is een activistische kunstenaar. Waar het werk in Brussel focust op ecologie, neemt ze in Gent op een uitgesproken feministisch standpunt in. Twee vrouwenborsten vullen de billboard. Daaronder de tekst ‘Looking at you looking at us’. Deze borsten worden niet geobjectiveerd zoals in advertenties en andere afbeeldingen van vrouwenlichamen in de publieke ruimte. Integendeel, zij zijn het subject en ze kijken naar ons – letterlijk, als ogen. Door de onderstaande tekst voel je als toeschouwer even schroom, je bent betrapt. Maar zoals steeds is de toon speels. Borsten, billen en andere vrouwelijke vormen komen wel vaker voor in het werk van Prouvost. Ze verbeelden een zachte kracht: natuurlijk, vrouwelijk en inclusief.

Laure Prouvost woont en werkt in Brussel. In 2019 vertegenwoordigde ze Frankrijk op de 58e Biënnale van Venetië. In 2013 won ze de prestigieuze Turner Prize. Ze had talrijke solotentoonstellingen in het Museum of Modern Art in Frankfurt, het Munich Art Centre, het New Museum in New York en recent het National Museum in Oslo. Haar werk is te vinden in de collecties van het M HKA, Antwerpen; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C; De Pont Museum, Tilburg; Fondation Louis Vuitton, Parijs; Lucerne Art Gallery; Arts Council of England, Londen.