Nora Turato: It’s kinda funny how I keep needing money all the time / be able to see your time and complications

Billboard Series #017

21/09/2019 – 21/12/2019

Met haar werk houdt Nora Turato (°1991, Kroatië) een fascinerende spiegel voor de hectische (internet)cultuur van vandaag. Ze verkent daarin taal als een betekenisgever die constant in beweging is en via een non-stop proces van herinterpretatie tracht onze cultuur en wereld te ordenen en organiseren zodat wij er ons tegenover kunnen verhouden. 

Turato’s basismateriaal is tekst. Op het eerste zicht lijken deze teksten een schijnbaar willekeurige verzameling van zinnen en een kakafonie van verschillende stemmen. Haar teksten vinden hun oorsprong in een veelheid van bronnen, en zijn eigenlijk een collectie van toegeëigende woorden, zinnen, tekstenfragmenten en quotes uit film, reclame, literatuur, chat-gesprekken, theater, en social media. Deze worden gebundeld in tijdelijke cycli die telkens een jaar beslaan. Zelf noemt de kunstenaar deze cycli pools, en zegt ze “elke pool weerspiegelt niet alleen het culturele klimaat en wat er in de wereld gebeurt, maar ook met wie ik te maken heb en hoe ik mijn tijd doorbreng.”

Nora Turato verwerkt deze tekst-pools op verschillende manieren. Fragmenten vinden hun weg naar affiches en elk jaar maakt ze ook een kunstenaarsboek die alle tekst uit een pool bundelt. Maar Nora Turato is vooral gekend om haar bezwerende spoken-word performances. Deze worden vooraf minutieus gescript, geredigeerd en aangepast tot het ritme, de kadans en snelheid van de performance perfect in sync is met de tekst. Turato’s acrobatische stem bestrijkt hierbij een heel gala aan vocale vormen, en schommelt tussen hoog, meisjesachtig gezang dat doet denken aan radiojingles, bizar gebrabbel, schreeuwend gestotter, schril geroep, en monotone monologen – soms zelf in verschillende talen. 

Nora Turato toonde haar werk internationaal bij Kunstmuseum Liechtenstein; Beursschouwburg, Brussels; Neuer Aachener Kunstverein, Aachen; Luma Foundation, Zurich; Museum of Contemporary Art, Zagreb; Bielefelder Kunstverein; CIAP, Hasselt; Museum of Contemporary Art, Detroit; Manifesta 12, Palermo; MUMOK, Wenen. In de nabije toekomst heeft Tirato solotentoonstellingen bij Serralves Museum, Porto; Philara Collection, Düsseldorf; en Centre Pompidou, Parijs. Nora Turato wordt vertegenwoordigd door LambdaLambdaLambda in Prishtina, Kosovo.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat. 

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.