Rodrigo Hernández: Briefly There

Billboard Series #018

21/12/2019 – 06/04/2020

Rodrigo Hernández (°1983, Mexico – woont in Lisabon) is geïnteresseerd in eenvoudige materialen als papier; koper; hout; en staal, en in handmatige en ambachtelijke manieren om deze te verwerken. Op het eerste zicht ogen de werken die hij maakt misschien simpel, maar ze dragen allemaal complexe vragen in zich over de wereld om ons heen. Hernandez verwijst voortdurend naar de kunstgeschiedenis en naar elementen uit de literatuur om een aantal door de mens bedachte concepten – zoals het idee van tijd bijvoorbeeld, of wat ons mens maakt – te onderzoeken.
Met werken die heel verschillende vormen kunnen aannemen, zoals sculpturen uit papier-maché; koperen bas-reliëfs; schilderijen, en ruimtevullende installaties onderzoekt Hernández utopische ideeën, en hoe deze ideeën op andere manieren kunnen terugkomen in kunst en literatuur.

Voor de nieuwste Billboard Series, getiteld Briefly There, isoleert Hernández één detail uit een installatie die hij eerder maakte voor de Braziliaanse tentoonstellingsruimte Pivô in São Paulo. De titel van het project in Brazilië (The real world does not take flight) verwijst naar de eerste regel van een gedicht van de Poolse schrijfster Wislawa Szymborska. Hernández vertrok van de relatie tussen droom en reailteit om een installatie te maken van geometrische patronen en papier-maché sculpturen. De geometrische achtergrond, die we ook zien terugkeren op de billboard, is een patroon van blauw en witte rechthoeken dat zowel refereert naar textielpatronen uit de mode als naar Op Art – een kunststroming uit de jaren zestig en zeventig waarin optische illusies een prominente rol speelden. Centraal in het beeld doorbreekt een kleurrijk element het blauw-witte motief: een abstracte vlinder. De keuze voor een vlinder is niet toevallig – het is namelijk een krachtig en symbolisch geladen beeld. Tijdens hun leven transformeren vlinders van onoogelijk kruipende rupsjes maar prachtige, elegante dieren met geso sticeerde patronen op de vleugels. Hun schoonheid is echter fragiel, en vaak erg kort van duur. Sommige vlindersoorten hebben bijvoorbeeld een sterk onderontwikkelde mond, kunnen niet eten en leven dus slechts een paar dagen. De vlinder als symbool voor het proces van verandering heeft natuurlijk ook seksuele connotaties. Sommige soorten – zoals de Papilio Glaucus– zijn tweeslachtig, en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ook cultureel heeft dat een neerslag: in het Spaans, Hernández’ moedertaal, is vlinder (‘marisposa’) een schelden tegelijkertijd een geuzennaam voor homoseksuele mannen. Hier gebruikt Hernández de vlinder echter vooral als plaatsvervanger om na te denken over migratie. Hij is bijzonder geïntereseerd in het idee van de vlindertrek – een verschijnsel vergelijkbaar met de vogeltrek, waarbij vogels tijdens hun leven verschillende malen heen en weer vliegen om te overwinteren. Vlinders leggen deze de tocht echter maar één keer af, in één richting dus. Er zijn daarom twee generaties vlinders nodig om de migratiebeweging heen en terug te maken. De vlinder kent een zeer kort en kwetsbaar leven, ze is hier maar even – ‘briefly’ – maar krijgt door deze migratie over verschillende generaties heen toch een soort onsterfelijkheid.

Rodrigo Hernández wordt vertegenwoordigd door Madragoa, Lissabon en Chert Lüdde, Berlijn.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat.

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.