RINUS VAN DE VELDE: Everything will be like it is now, Only a little different

Billboard series #020

14/07/2020 – 14/10/2020

Iedereen kent de monumentale houtskooltekeningen van Rinus Van de Velde (°1983, Leuven). Deze kunstenaar heeft echter veel meer in zijn mars dan tekenen alleen – hij maakt ook film, sculptuur, kleine tekeningen in kleurpotlood, installaties en keramische asbakken. Als introductie op zijn brede artistiek werk overlopen we de laatste jaren van zijn praktijk.

Rinus Van de Velde begon als een obsessief tekenaar, en maakte – eerder kleine – tekeningen met Siberisch krijt op papier. Hij baseerde zich hiervoor op een zelf aangelegd archief van fotografische beelden uit een eindeloze verzameling verknipte oude National Geographic magazines. Van de Velde haalde deze tekeningen weg uit hun oorspronkelijke context, en combineerde ze met flarden zelfgeschreven tekst. Deze tekeningen maakten elk op zich losse delen uit van een steeds groeiend verhaal. Na een paar jaar beginnen echter steeds dezelfde personages op te duiken in zijn tekeningen en de Russische dichter Vladimir Mayakovsky. Deze personages zijn steeds creatieve genieën in een heel specifieke tijd en plaats – de modernistische kunstwereld van midden vorige eeuw, of het communistische Rusland van begin 20ste eeuw. Hoewel deze personages geen echte alter egos zijn, sluipen onvermijdelijk toch elementen uit Van de Velde’s eigen leven zijn werk binnen.

Dit vermengen van leven en werk gaat verder in een reeks uit 2012 met als titel Self-Portrait as… In deze werken portretteert de kunstenaar zichzelf als centrale figuur, maar neemt hij verschillende rollen aan. Zo is hij bijvoorbeeld …
a tennis hero of …the young Ellsworth Kelly. Al snel voert Van de Velde ook een aantal hechte vrienden op als personages in zijn tekeningen. Zo figureren in de reeks The Story of Frederic, Conrad, Jim and Rinus (2013) bijvoorbeeld ook schrijver Koen Sels en Van de Velde’s galerist Tim Van Laere. In dit decor ensceneert Van de Velde een aantal situaties die hij uitgebreid fotografeert om vervolgens op groot formaat te tekenen. In verdere reeksen gaat Van de Velde op dezelfde manier verder. De decors die hij in zijn studio bouwt worden steeds groter en complexer. Elk element in deze decors – van kamerplant tot volle badkuip – maakt hij van karton, waarmee hij het fictieve en onechte karakter van deze sets benadrukt. 

Voor Billboard Series maakte Van de Velde een monumentaal beeld in houtskool. Het werk verbeeldt een detail van dansende golven op zee, met het bijschrift “Everything will be like it is now, Only a little different”. Dit zeezicht laat zich op verschillende manieren lezen – elk in een eigen tijd en ruimte.

In ons huidige politieke klimaat laat deze gedachte zich lezen als één van hoop op verandering. Verandering van onze wereld naar een inclusieve maatschappij waarin elk geslacht of etniciteit evenwaardig is, en waarin niet langer nood is aan protesten en bewegingen als BlackLivesMatter of MeToo.

 Je kan het werk ook lezen vanuit de plek waar het getoond wordt – de Gentse dokken, een buurt die al sinds vijf jaar in verandering is. De zee echoot het water dat naast de billboard stroomt, een relict uit een vervlogen verleden. Dit is een plek die van verlaten industriële haven langzaam getransformeerd is naar een van de nieuwe kloppende harten van het Gent van morgen. Het water blijft, de gebouwen zijn nog steeds dezelfde, maar alles wordt een beetje anders ingevuld. 

Je kan het werk natuurlijk ook lezen vanuit existentieel oogpunt. De zee – een landschap dat altijd hetzelfde blijft maar toch voortdurend in verandering is, een verstild beeld in constante beweging, oorsprong van het leven, maar ook vol van dood. De zee is hier al altijd geweest, en wij zijn slechts een voetnoot in haar verhaal. Wat het ook is – alles zal zijn zoals het nu is, alleen een beetje anders 

Rinus Van de Velde wordt vertegenwoordigd door Tim Van Laere Gallery, Antwerpen en König Galerie, Berlijn.

 

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat. 

 

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap. 

contact: thomas@artlead.net