LILY VAN DER STOKKER

Nothing Really

15/02/2021 – 15/05/2021

Sinds de jaren 90 is Lily van der Stokker (°1954, Den Bosch, NL) internationaal bekend om haar speelse tekeningen en muurschilderingen in felle kleuren.

Van der Stokker’s vrolijke tekeningen zijn gemaakt in felle of pastel-kleuren. Ze tekent vaak motieven als bloemen, krullen, wolken en hartjes. Van der Stokker combineert deze vormen met woorden of zinnen die heel herkenbaar zijn. Door deze combinatie van zoetgekleurde vormen en korte stukjes tekst lijken haar kunstwerken heel erg makkelijk en toegankelijk. Maar dat is alleen maar schijn. Naar eigen zeggen maakt ze ‘moeilijke kunst die er makkelijk uitziet’. 

Vormelijk is Van der Stokker, met haar kleurige bloemen- en wolkendecoraties, schatplichtig aan Pop Art. En door het gebruik van tekst in haar werken, is haar praktijk sterk geworteld in de traditie van de conceptuele kunst van de jaren 70 – van bijvoorbeeld Joseph Kosuth, of Lawrence Weiner. Vergelijkbaar is dat de tekst rechtstreeks spreekt tot de toeschouwer, maar Van der Stokker stelt heel andere vragen dan haar (mannelijke) kunsthistorische voorgangers. 

In een gesprek met filmmaker John Waters zegt Van der Stokker over zichzelf: ‘Ik ben een feministische conceptuele popartiest.’ Dit feminisme uit zich niet enkel in de inhoud van haar tekst en de vragen die ze stelt, maar ook in de vormen die ze tekent. Van der Stokker speelt heel bewust met een beeldtaal, die de intellectuele kunstwereld bestempelt als decoratief, meisjesachtig (en dus onnozel) of zelfs kinderlijk. Critici vonden haar werk niet serieus, het werd gezien als te positief en te decoratief. Deze vrolijke tekeningen konden geen kunst zijn. 

Van der Stokker’s werk is bijzonder gelaagd. Ze kent de kunstgeschiedenis en beeldcultuur, en zet deze speels naar haar hand. De abstracte vormen die ze tekent, worden door de tekst die erbij staat bijna personages met een eigen identiteit. Ze heeft een uitgesproken vrouwelijk perspectief en belicht met haar werken een aantal zaken die in de door mannen gedomineerde kunstgeschiedenis te weinig aan bod komen. Thema’s als gender, zorg, schoonheid, vriendschap, en huiselijkheid lopen al 40 jaar als een rode draad door haar werk. 

Het werk dat Lily Van der Stokker toont in onze Billboard Series is gebaseerd op een oudere tekening, die ze in 1992 maakte met viltstift. Er is geen betere manier om haar gedachten en ideeën over dit werk te duiden, dan haar zelf aan het woord te laten. Van der Stokker werkt al even aan een archief waarin ze al haar werk zelf duidt. Onderstaand geven we een korte stukje van de tekst mee die ze schreef over haar tekening Nothing Really.

“De viltstifttekening “Nothing Really” maakte ik in dezelfde periode als de muurschilderingen en tekeningen “Wonderful”, “Friendly Good”, en “Kissy”. Enthousiast door mijn nieuwe onderwerp, optimisme en plezier door kleur, verbond ik er andere thema’s aan, zoals het platte, goedkope en decoratieve, allemaal vertegenwoordigd door het bloem-icoon.

De lage status ervan was duidelijk vanaf de allereerste bloem die ik gebruikte in een muurschildering. Ik kreeg er opmerkingen over, kritiek en slechte recensies. Het was duidelijk dat de bloem een verboden visueel element was, althans op de manier waarop ik haar gebruikte. Maar deze lage status was voor mij tegelijk ook aantrekkelijk. Als een beeld niets betekent of geen inhoud heeft, dan is het spannend om dat letterlijk bij het kunstwerk te vermelden: Gewoon niets, ‘Nothing Really’. Wat je ziet is simpel en kleurrijk. En de uitspraak geeft genoeg om over na te denken. Want doet het ertoe of dit kunstwerk echt iets betekent of niet? Voor mij geeft dit werk de ware kracht weer van aantrekkelijke oppervlakkige decorativiteit. Het betekenisloze wordt hier door de tekst nog eens met trots benadrukt.“

Lily Van der Stokker woont en werkt in Amsterdam en New York. Ze runde in de jaren 80 een galerie in New York en brak in de jaren 90 internationaal door met tentoonstellingen in o.a. Walker Art Center, Minneapolis; Centre Pompidou, Parijs; en Villa Arson, Nice. Zij heeft de laatste jaren solo tentoonstellingen gehad in Tate St. Ives; New Museum, New York; The Hammer Museum, Los Angeles; Migros Museum, Zurich; en Stedelijk, Amsterdam. 

Liliy Van der Stokker wordt vertegenwoorigd door Air de Paris, Parijs; Galerie Van Gelder, Amsterdam; en Kaufman Repetto, Milaan & New York.