Benoit Platéus: Alex

Billboard Series #13

22/09/2018 – 21/12/2018

Benoit Platéus (°1972, Luik) is een Belgische kunstenaar die gebruik maakt van verschillende media om het verdwijnen en verschijnen van het beeld te onderzoeken. Hij vertrekt hierbij steeds van een ander clichématig – zeer typisch en herkenbaar – beeld dat hij vervolgens op verschillende manieren moeilijk leesbaar maakt, waardoor deze beelden een heel andere, open betekenis krijgen.

Het resultaat van dit proces kan een tekening, collage, foto, sculptuur of schilderij zijn – want Platéus graaft echt in de specifieke eigenschappen van elk medium of techniek, om zo hun grenzen te verkennen. Eens hij voelt dat hij die grenzen heeft bereikt, gaat hij verder met een ander medium. Door de uiteenlopende media die Platéus gebruikt, kan het lijken alsof de verschillende reeksen kunstwerken die hij maakt ver uit elkaar liggen, maar ze gaan eigenlijk steeds over hetzelfde: het gelijktijdig laten verdwijnen en verschijnen van een beeld, om zo de inhoud en onze lezing ervan open te breken.

Platéus’ meest recente werken zijn schilderijen die balanceren op de grens tussen figuratie en abstractie. Tijdens zijn vele, recent reizen naar de Verenigde Staten, raakte Benoit Platéus gefascineerd door de houten telefoonpalen die je daar nog vaak ziet in rurale gebieden en de semi-industrële buitenwijken van de stad. Deze palen worden veelvuldig gebruikt als affichageplek: mensen nieten er een blad op met een bericht over een verloren hond of een fiets die ze verkopen. Deze affiches verdwijnen natuurlijk, maar de kunstenaar vond deze houten palen vol nietjes prachtig – als beeld am sich maar ook om verdwenen berichten en beelden die het ooit bevatte. Intuitief begon Platéus frottages te maken van de palen. Frottage is een techniek waarbij een blad papier op een bepaalde ondergrond wordt geplaatst en er vervolgens met bijvoorbeeld een potlood of waskrijt wordt over gewreven, zodat de textuur of onregelmatigheid van het oppervlak een bepaald beeld of patroon creëert. Deze impressionistische frottages vormen vervolgens het startpunt voor grote schilderijen – als een soort omgekeerde graffitti, waarbij beelden vanop straat worden meegenomen naar het atelier om dan te transformeren naar een autonoom schilderij.

Hoewel deze schilderijen vaak niet meteen leesbaar zijn als beeld, roepen ze toch een veelheid aan referenties op. Afhankelijk van de gebruikte kleuren, zie je vuren, oceanen of mineralen – of nog iets anders. Je herkent niet onmiddellijk de sporen – de nietjes, nagels of oneffenheden die het beeld bepalen – maar je ziet ontegensprekelijk wel dat deze sporen in het werk verwijzen naar iets buiten het werk, dat enkel in je hoofd ingevuld kan worden.

Voor onze 13de Billboard Series, maakte Platéus een nieuw werk dat aansluit bij zijn meest recent reeks werken gebaseerd op Amerikaanse telefoonpalen – maar dan vertaald naar Gent. De kunstenaar bracht afgelopen zomer tijd door in de oude industriële haven rond de dokken, en maakte hier een reeks frottages van bakstenen muren, grondoppervlaktes en andere details van de vaak ruwe publieke ruimte rond Dok Noord. Hij nam deze frottages mee naar zijn atelier in Brussel, en maakte uiteindelijk een schilderij gebaseerd op de frottage die hij maakte onder de oude silo’s van interbeton – op de Schipperskaai. Een klein detail van op de grond – een stukje metaal, een schoef of klinknagel – vastgelegd via frottage met een vet pastelpotlood, werd op deze manier vertaald naar canvas. Nu dit schilderij als billboard verschijnt op Dok Noord, komt één van deze werken voor het eerst terug naar de publieke ruimte – waar de oorpsrong van het beeld ligt. Billboard Series wordt hierdoor als het ware een vergrootglas, dat een klein detail uit de publieke ruimte toont: je voelt nog steeds de materialiteit van de frottage, en het vuil, beton en staal van de grond hier in de oude industriële haven, maar tegelijk kijk je ook naar iets anders – iets dat enkel in je eigen hoofd ingevuld kan worden.

Benoit Platéus’ werk wordt internationaal tentoongesteld, met solo-tentoonstellingen bij onder andere Bozar, Brussels; Galerie Jeanroch Dard, Paris; Annarumma, Naples; Albert Baronian, Brussels; Johannes Vogt, New York; Skibum MacArthur, Los Angeles; en S.M.A.K., Gent. Hij had ook groepstentoonstelling bij onder andere Almine Rech, London; Mu.ZEE, Oostende; Musée du jeu de Paume, Paris; en KIOSK, Gent. In het voorjaar van 2019 zal Benoit Platéus ook een grote overzichttentoonstelling hebben in het Brusselse Wiels.

 

Curated by artlead / Thomas Caron
In collaboration with All Things Contemporary
Installation photography: Michiel De Cleene

Billboard Series is een langdurig kunstproject in de publieke ruimte, waarvoor elke drie maanden een kunstenaar wordt uitgenodigd om een nieuw, site-specifiek werk te maken voor een 50 m2 billboard aan Dok Noord. Via wisselende presentaties wil Billboard Series een duurzame en productieve dialoog opbouwen met de omliggende buurt en het stedelijke landschap – en blijvend reflecteren bij de verandering die deze wijk momenteel ondergaat.

Billboard Series is een project van artlead.net – een online platform dat het ontdekken en verzamelen van kunst voor iedereen toegankelijk wil maken. artlead.net werkt hiervoor samen met de vzw’s artlead offline en 019. Billboard Series vindt plaats binnen een scenografie van architect Olivier Goethals, en wordt ontwikkeld met de steun van Stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap.